GI-Metoden

Jag har funderat ett tag på att börja med GI- metoden. 

Mitt livstema i höst har blivit hälsa och förändringar för att förbättra min hälsa.

Jag har sedan en tid tillbaka slutat röka. Imorgon blir det 6 veckor som rökfri :-)

Jag har även kommit igång med att träna igen och har tränat i 6 veckor nu 1-3 gånger i veckan.

Mina matvanor är tyvärr fortfarande inte de bästa. Just på helgerna känner jag att det blir väldigt onyttigt.
Det är nog inte så konstigt att vågen är plus minus noll när det blir, trots stora insatser i veckorna, frosseri på helgerna. Jag känner även att jag äter nog ganska ensidig kost. Blir ofta samma maträtter som lagas och äts i veckorna.

Jag funderar därav starkt på att prova GI-metoden som sägs vara bra för hälsan och för viktminskning.

Vad betyder egentligen GI? Hur fungerar det? Vad är meningen med GI-Metoden?

GI-metoden bygger på Glykemiskt Index, som är ett mått på hur snabbt kolydrater i ett visst födomämne bryts ner av kroppen. Ju högre GI desto snabbare bryts de ner och ju lägre desto långsammare. Du kan använda GI-kost / GI-metoden till att få en sundare kosthållning och gå ner i vikt.

För dig som snabbt vill vi komma i form med GI-metoden handlar det om följande tre punkter:

  • Ät livsmedel med lågt GI.
  • Undvik inte fett och protein då dessa i lagom mängder bidrar till en balanserad och långsammare ämnesomsättning.
  • Rör på dig emellanåt, gärna en rask promenad då och då.

Vad är GI?

Då du äter en bit mat kommer denna att omvandlas till energi av kroppen. De kolhydrater som din föda innehåller kommer att tas upp i mag-tarmkanalen och i levern omvandlas till glukos, även kallat blodsocker, för att sedan föras ut till cellerna via blodomloppet. Det finns många olika kolhydrater som olika lätt bryts ner av kroppen. GI, Glykemiskt Index, är ett mått på hur snabbt kolydrater i ett visst födomämne bryts ner av kroppen. Ju högre GI desto snabbare bryts de ner och ju lägre desto långsammare. I samband med att blodsockerhalten stiger så kommer kroppen att känna av detta och utsöndra insulin från bukspottskörteln. Insulin signalerar bl a till kroppens celler att ta upp blodsockret vilket gör att blodsockerhalten sjunker.

Så använder du GI

Om du äter "snabba" kolhydrater, d v s kolhydrater med högt GI, så kommer glukoshalten att stiga snabbt i blodet. Följden blir att mycket insulin utsöndras och blodsockret kommer då snabbt att sjunka till en låg nivå. Detta ger i sin tur upphov till hungerkänslor och ett "sug" efter mer mat. Överskottet av glukos i cellerna kommer dessutom att avsättas som fettvävnad. Du blir med andra ord fet.

Om du däremot äter "långsamma" kolhydrater, d v s kolhydrater med lågt GI kommer glukoshalten att stiga långsammare i blodet. Följden blir en jämnare utsöndring av insulin. Du kommer att känna dig mättare längre och känna ett minskat behov av att småäta.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0